Een van de leukste dingen voor een dagje uit is een punter huren bij bootverhuur Giethoorn, waarmee je  een hele dag gaat varen op de meren in de omgeving. Een punter is een traditionele platbodem, waarmee vroeger het vee naar de weiden werd vervoerd. Als er in de wintermaanden riet werd gesneden werd dat met een punter vervoerd. De reden waarom in dit gebied geen vervoer over land werd gebruikt is, dat het doorkruist wordt door tientallen slootjes en vaarten. De punter was in de praktijk veel handiger als vervoermiddel. Iedereen had daarom wel een eigen punter in bezit.

Toerisme

Vooral nadat de film Fanfare van Bert Haanstra was verschenen hebben toeristen Giethoorn en omgeving ontdekt. De punters werd steeds vaker gebruikt om er tochten over de meren mee te maken. In het dorp is die belangstelling van de toeristen met enthousiasme ontvangen. Er wordt ook veel energie in gestoken om het dorp zijn monumentale uiterlijk te laten behouden. De verhuur van punters die gebouwd worden door de Punterwerf is inmiddels een complete industrie geworden, waar veel mensen van kunnen leven. De toeristen in Giethoorn komen inmiddels niet alleen meer uit Nederland, maar vanuit de hele wereld.

Schattig dorpje en veel natuur

Wat Giethoorn als dorp zo aantrekkelijk maakt zijn de leuke huisjes met de rieten daken en prachtige tuinen. De woningen worden met elkaar verbonden door waterwegen, waar een heel groot aantal bruggetjes overheen is gebouwd. Het is een belevenis om een keer een bezoek aan het dorp te brengen. De omgeving is vooral voor natuurliefhebbers interessant. De meren, vaarten en sloten voeren je langs talloze weiden en bosachtige gebieden. Als je goed oplet kun je bijzondere planten vinden en watervogels spotten, vooral als je de kleinere vaarwegen in de Wieden opzoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *